Онлайн заработок, создание и монетизация сайтов, веб-разработка, SEO и SMO продвижение, фриланс, партнерки, полезные сервисы вебмастерам, блоггинг.

Wordpress шаблоны
Wordpress шаблоны
Главная » Новости » Новости интернета » Цікаво про валюту

Цікаво про валюту

ВалютаВалюта — готівкові або безготівкові гроші, що використовуються як засіб платежу всередині країни або при міжнародній торгівлі. Будь-яку валюта може бути представлена як еквівалент валюти іншої держави.

За ступенем конвертованості валюта буває:

  • вільно оборотною;
  • частково оборотною;
  • неконвертованою

Чим екзотичніше валюта, тим менше шансів, що вона потрапить в список частково і вільно конвертованих, і тим складніше її обміняти. І навпаки: чим вона популярніше, тим простіше конвертація.

Перелік вільно конвертованих валют встановлює Міжнародний валютний фонд. Їх можна використовувати для експорту / імпорту товарів або для отримання інвестицій і кредитів з-за кордону без обмежень.

Більшість валют в світі частково конвертовані. По окремих видах операцій встановлюються ліміти. Вони ускладнюють міжнародну торгівлю, але запобігають масштабні спекуляції, які здатні викликати неконтрольовану інфляцію і спровокувати дефолт національної економіки.

Неконвертована валюта діє тільки на території країни, яка її випустила. Причини відсутності конверсії — замкнута економічна система, слабка економіка і недовіра високорозвинених фінансових організацій і країн до стійкості валюти.

Валютний паритет, курс і його різновиди

Поза держави національні гроші не визначають міру вартості. При укладанні міжнародних угод для вираження ціни товару в грошовому еквіваленті зіставляється вартість двох валют і розраховується валютний паритет. Він обчислюється спеціальними правами запозичення — валютою, яку випускає МВФ для розрахунків за контрактами через центральні банки.

Валютний курс — вартість грошової одиниці однієї держави, виражена у вартості грошової одиниці іншої. Він буває таких видів:

  • Фіксований — встановлюється Центральним банком.
  • Поточний — курс негайного обміну по котируванню, що діє в даний момент. Його легко знайти в інтернеті неважливо чи то вам треба курс валют миколаїв або інформація з будь-якого іншого міста — в онлайні є все.
  • Плаваючий — котирування залежить від ситуації на валютному ринку.
  • Форвардний — використовується у валютних контрактах з чітким терміном погашення. Розраховується на базі готівкових курсів або кривої прибутковості.
  • Крос-курс — це співвідношення між валютною парою, яка грунтується на курсі до третьої валюти. Використовується для аналізу валютних пар на біржах і для розрахунку курсу неконвертованих валют.

Резервна і клірингова валюти

Резервна валюта — кредитно-грошові кошти високорозвинених держав, що використовуються для проведення розрахунків за зовнішньоторговельними операціями. Головна резервна валюта — USD. Вона накопичується Центральними банками більшості країн і використовується для проведення міжнародних угод. На основі курсу долара будується статистика всього валютного ринку.

Для збалансованого товарообміну між країнами використовуються клірингові розрахунки. Клірингова валюта існує тільки в безготівковому вигляді. Вона пускається в обіг, якщо у однієї з країн-учасників платіжної угоди не вистачає вільно конвертованої валюти для оплати товарів або послуг.

15.01.21

Категории: Новости интернета, Разные статьи.

Теги:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не публикуется. Обязательные поля помечены *
Если вы комментируете впервые, то текст будет отправлен на модерацию.